Inkoop Hollandse Nieuwe in Denemarken

Een kijkje in ons bedrijf

Inkoop haring Hollandse Nieuwe in Haven Skagen in Denemarken voor Seven Seas International

Deze expeditie staat jaarlijks geblokt in de agenda van een aantal van onze collega’s. De Hollandse Nieuwe, die haast eigenhandig uit Denemarken (en ook Schotland) wordt gehaald.


Elk jaar rond eind mei vertrekken een aantal collega’s naar Skagen in Denemarken en naar Peterhead in Schotland. Nee, ze gaan niet zelf de haring opvissen, dat laten ze over aan de professionals. Wel keuren ze de haring en besluiten ze welke en hoeveel haring er wordt ingekocht voor de rest van het jaar. Een belangrijke taak dus! In Noorwegen hebben we een partnership met een bedrijf dat de haring levert die wij nodig hebben.

In Denemarken werkt het anders dan in Schotland, waar er exclusief voor ons op haring wordt gevist. In Skagen zijn meerdere kapers op de kust en wordt de haring aangeboden op een veiling. Binnen zes weken moet alle haring voor het aankomende haringseizoen ingekocht zijn en verwerkt tot Hollandse Nieuwe. We hebben onze inkoopmedewerker Dirk de Graaf, die daar momenteel nog zit, gevraagd om wat te delen over hoe het er daar aan toegaat.


Hoe lang verblijf je in Denemarken?

Samen met mijn collega Wim Zwaan zijn we ongeveer zes tot zeven weken in Denemarken.


Wat zijn de voorbereidingen in Nederland voor vertrek?

In januari boeken we een huis. Voor vertrek heb ik een overleg met de afdeling verkoop en de voorraad beheerder. Tijdens deze bespreking bekijken we wat we voor het aankomende seizoen nodig hebben aan haring. Ook doen we nog boodschappen en halen we wat er niet in Denemarken te verkrijgen is.


Wat is je voornaamste taak in Denemarken?

Ik controleer vooral op kwaliteit en ik houd de productie van de haring in de gaten. Ik let er bijvoorbeeld op of het zoutgehalte van de pekel goed is. Daarnaast maak ik een logistieke planning in samenwerking met de diepvriesmedewerkers. Ook houd ik met productielijsten bij wat er al geproduceerd is.


Beschrijf eens een werkdag in Denemarken

Als er een schip binnenkomt, beginnen we om zes uur ’s ochtends met het kijken naar de kwaliteit van de haring. Dit doen we door te kijken of het een vers visje is en of er genoeg voer in zijn buik zit. De haring is dan mooi rond en heeft een dikke rug. Als dit in orde is, maken we een planning wat er met de haring moet gebeuren: welke haring wordt er gekaakt en welke maken we koploos. Vervolgens controleren we of de productie goed verloopt. De gekaakte haring gaat de koeling in, die we de volgende dag in de emmers zullen plaatsen.


Wat voor voorbereidingen tref je in Denemarken voor het schip vertrekt?

De zaak waar we de productie draaien regelt alles met betrekking tot het schip.


Hoe lang is het schip weg?

Dit varieert per tocht. De schepen moeten eerst 24 uur varen voor ze op de visgronden zijn. Als het meezit kunnen ze gelijk gaan vissen, anders moeten ze eerst op zoek. Daarna moeten ze weer 24 uur terugvaren. Dus als het snel gaat drie dagen, maar soms als ze niks vinden kan het wel een week duren.


Hoeveel schepen vertrekken er vanuit Skagen?

Dat verschilt. We kijken of we met twee of drie schepen kunnen gaan vissen. Maar soms kopen we ook Noorse schepen die al op zee zitten.


Hoeveel haring wordt er gemiddeld aangevoerd door een schip?

Gemiddeld komt een schip binnen met tussen de 350 ton en 600 ton haring.


Vertel eens iets over de (haring)veiling

De veiling gebeurt online. De schepen zetten hun vangsten in een online afslag. Wij kijken naar wanneer de haring gevangen is en wat de maten zijn. Hier baseren wij onze prijs op. Vooraf spreken we met de inkoper van Scandic Pelagic, het bedrijf waar wij produceren, een bedrag af als we zien wat de maten zijn en het aantal ton haring dat het schip heeft. Maar we houden ook rekening met vraag en aanbod. Hoeveel boten zijn er op zee en hoeveel komt er in de afslag. In die afslag staan de boten twee uur online en in dit tijdsbestek kunnen we bieden. Er zijn zo’n tien bedrijven die mee bieden. De meeste hiervan zitten in Noorwegen. Na die twee uur gaat de vangst naar de hoogste bieder. De schepen die we zelf laten uitvaren, krijgen een vast overeengekomen bedrag.


Wat zijn jouw leukste herinneringen aan de periode dat je in Denemarken zit?

Het weekend waarin mijn gezin altijd langskomt. En aan het einde van het seizoen, wanneer we met al het personeel dat voor ons heeft gewerkt in Denemarken een afsluitende borrel hebben op de zaak.


Heb je al een Hollandse Nieuwe geproefd?

Jazeker! En ze waren heerlijk! De haring ziet er mooi uit en is goed van smaak. Het vetpercentage is zo rond de 19,5%.


We wensen onze collega’s nog veel succes en een fijne terugreis!

Op de hoogte blijven?

Wordt lid van onze nieuwsbrief.

28 juli 2025
Lees hoe Seven Seas International duurzame visproducten levert dankzij MSC, ASC en een eigen zonnepanelenpark. Voor een toekomstbestendige vissector.
23 juli 2025
Ontdek hoe onze vakmensen bijdragen aan constante kwaliteit in visproducten voor retail en foodservice. Meer dan 120 specialisten, elke dag actief.
Hollandse Nieuwe worden verpakt op de productielijn bij Seven Seas International.
24 juni 2025
Seven Seas verpakt Hollandse Nieuwe van topkwaliteit. 100% natuurlijk, IFS & MSC-gecertificeerd. Vraag een vrijblijvende rondleiding of offerte aan.
Hollandse Nieuwe haring in multivak verpakt. Klaar voor klanten in retail en foodservice
19 juni 2025
Het haringseizoen is officieel van start! Op dinsdag 17 juni vond de jaarlijkse veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe plaats – een geliefde traditie waarbij het eerste vaatje symbolisch wordt verkocht voor het goede doel. Dit jaar leverde de veiling een prachtig bedrag op van €89.500, bestemd voor ‘De gezonde basisschool van de Toekomst’, van JOGG.
Vers gevangen Hollandse Nieuwe. Romig, stevig en topkwaliteit. Levering aan retail en foodservice
10 juni 2025
De eerste Hollandse Nieuwe van het seizoen is binnen! Lees waarom deze vangst van topkwaliteit is en wat wij voor jouw viswinkel of supermarkt kunnen betekenen.
SevenSeas, Hollandse Nieuwe, rondleiding, proeverij, Bunschoten-Spakenburg, Haring
28 mei 2025
Benieuwd hoe wij haring van topkwaliteit produceren? We nodigen je graag uit op onze locatie voor een vrijblijvende rondleiding mét haringproeverij.
Meer Posts