Europees Keurmerk Hollandse Nieuwe

Gegarandeerde Traditionele Specialiteit

Hollandse Nieuwe haring met staart op bord in stukken gesneden met  keurmerk gegarandeerde traditionele specialiteit

Wist je dat niet elke haring zomaar de naam ‘Hollandse Nieuwe’ krijgt? Daarvoor moet de haring aan een aantal eisen voldoen. Hieronder lees je wat dat is.


Sinds 2016 draagt de Hollandse Nieuwe het keurmerk: Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Een product krijgt deze erkenning wanneer het, minstens dertig jaar, een traditioneel karakter heeft vanwege de samenstelling of bereidingswijze. Enkele voorbeelden van andere producten zijn: Serranoham, Mozzarella en Nederlandse Boerenkaas.

 

De Hollandse Nieuwe wordt gevangen in de periode van eind mei tot juli. De haring voor de Hollandse Nieuwe mag pas gevangen worden als hij minimaal een vetpercentage van 16 procent bevat. Daarom is dit jaar de start van het haringseizoen ook uitgesteld tot 23 juni: de haring was nog te mager.

 

Daarnaast ondergaat de Hollandse Nieuwe een specifiek bereidingsmethode. Allereerst wordt hij gekaakt. Hierbij worden de kieuwen met een deel van de ingewanden verwijderd. Vervolgens wordt hij gepekeld en daarna gaat hij de vriezer in. Het is deze procedure van verwerking die de haring een traditionele specialiteit maakt. Het draait allemaal om het rijpingsproces van de haring, voor hij de vriezer ingaat. Bij het kaken, laten ze namelijk één orgaan zitten: de alvleesklier. Deze zorgt normaal gesproken voor de vertering van de haring. Nu geeft dit orgaan enzymen af die ervoor zorgen dat de haring gaat rijpen. De pekel remt deze rijping af. Wanneer de haring wordt ingevroren, stopt dit vrijwel volledig. Bij het ontdooien van de haring, voor de verdere verwerking, komt het rijpingsproces weer op gang. Hoe warmer de haring, hoe rijper hij wordt. Deze rijping is van invloed op de smaak van de Hollandse Nieuwe. Dus voor de visgroothandels is het taak goed op te letten dat de haring goed genoeg is doorgerijpt. Maar niet te veel, want dat beïnvloedt de smaak negatief. Is een haring te lang doorgerijpt, dan wordt hij erg zout en papperig van structuur.

 

Waarom is de Hollandse Nieuwe Hollands?

De Hollandse Nieuwe wordt hoofdzakelijk gevangen en verwerkt in de Scandinavische landen. Waarom heet het dan de ‘Hollandse’ Nieuwe? Dit komt doordat de manier van kaken, pekelen en de gecontroleerde rijping van de haring een typische Hollandse manier van verwerken is.

 

Van half juni tot eind 30 september draagt dit visje de naam ‘Hollandse Nieuwe’. Na september verliest de haring deze naam en gaat hij verder onder de naam: maatjesharing. Dit draagt hij de rest van het jaar.


Wilt u ook de enige echte Hollandse Nieuwe? Neem contact op, dan we helpen u graag verder.

Neem contact met ons op

Op de hoogte blijven?

Wordt lid van onze nieuwsbrief.

15 december 2025
It's Veggietime
Vakmanschap, kwaliteit en duurzaamheid
8 december 2025
Missie en visie: Vakmanschap, kwaliteit en duurzaamheid
#supermarkt #vettevis #gezondekeuze #gerooktezalm #haring #visdag #retailmarketing #sevenseasinterna
door Philip de Graaf 1 december 2025
Consumenten zijn steeds bewuster bezig met hun voedingspatroon. Gezonde keuzes, transparantie over herkomst en gemak op het bord spelen daarin een steeds grotere rol. Vette vis zoals haring en zalm past perfect in dit plaatje. Het Voedingscentrum adviseert niet voor niets om twee keer per week vis te eten, waarvan mins
24 november 2025
Bij Seven Seas International staan kwaliteit, versheid en duurzaamheid centraal. Ontdek hoe wij dagelijks werken aan betrouwbare visproducten met impact.
17 november 2025
Bij Seven Seas International werken we met ASC, MSC en IFS gecertificeerde vis. Lees hoe deze keurmerken duurzaamheid en voedselveiligheid waarborgen.
Bij Seven Seas International werken we met ASC, MSC en IFS gecertificeerde vis. Lees hoe deze keurme
10 november 2025
Nederlanders en hun visconsumptie: trends, topsoorten en duurzame keuzes.
Meer berichten