Griet

Vis van de maand december

Tonijn MSC Seven Seas

De griet is een straalvinnige platvis en familie van de tarbot. De vorm van deze vis is plat en bijna rond en past zich qua kleur aan de omgeving aan.


De Griet, ook wel de Scophtalmus rhombus wordt tot max. 75 cm lang en kan 6 jaar oud. Deze platvis leeft in het noordelijkste deel van de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Middellandse zee. In de Atlantische Oceaan en de Middelandse Zee wordt er niet specifiek op griet gevist maar is het een nevenvangst van schol en tong.


Griet kan je bakken, grillen, stoven, frituren en gebruiken bij visfondues. Griet bereid je op dezelfde manier als een tarbot. Opvallend is, dat de rugzijde van de griet meer vlees bevat dan de buikzijde.


Bron: Visbureau.nl


Wij hebben voor jullie een lekker recept met Griet opgezocht:


Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 hele griet
  • 5 ansjovisfilets
  • 600 g minikrieltjes
  • 400 g bladspinazie
  • 70 g roomboter
  • 10 - 15 blaadjes verse salie
  • olijfolie
  • peper en zout
  • ½ citroen, in dunne plakjes
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 3 cm gemberwortel, geraspt
  • 1 rode peper zonder zaadjes, fijngehakt
  • 1 bosuitje, fijngehakt

Recept van visrecepten.nl

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schep de minikrieltjes om met wat olijfolie en peper en zout en doe ze in een ruime ovenschaal. Bak ze 20 minuten.
  3. Smelt de boter, laat op laag vuur bruin worden en bak 10 blaadjes salie knapperig. Haal uit de pan en laat uitlekken.
  4. Voeg de ansjovis en de rest van de fijngesneden salie toe aan de boter en laat pruttelen tot de ansjovis uit elkaar valt. Schep de ansjovisboter in een kommetje en zet apart. Maak de pan niet schoon.
  5. Leg de griet op de aardappels en schep er een eetlepel van de ansjovisboter overheen.
  6. Bak de griet 20 minuten in de oven.
  7. Laat de spinazie in de pan van de ansjovisboter slinken en bestrooi met peper en zout.
  8. Haal de griet uit de oven, verdeel de spinazie en ansjovisboter erover en bestrooi met de knapperige salieblaadjes.

Op de hoogte blijven?

Wordt lid van onze nieuwsbrief.

Vers gevangen Hollandse Nieuwe. Romig, stevig en topkwaliteit. Levering aan retail en foodservice
10 juni 2025
De eerste Hollandse Nieuwe van het seizoen is binnen! Lees waarom deze vangst van topkwaliteit is en wat wij voor jouw viswinkel of supermarkt kunnen betekenen.
SevenSeas, Hollandse Nieuwe, rondleiding, proeverij, Bunschoten-Spakenburg, Haring
28 mei 2025
Benieuwd hoe wij haring van topkwaliteit produceren? We nodigen je graag uit op onze locatie voor een vrijblijvende rondleiding mét haringproeverij.
vacature alert, Sevenseas, marketing, sales
27 mei 2025
Bij Seven Seas International – onderdeel van de Koelewijn Group – draait alles om vakmanschap, innovatie en natuurlijk: vis van topkwaliteit. Al meer dan 100 jaar zijn we wereldwijd actief in de internationale vishandel. We produceren een breed assortiment aan duurzame visproducten voor zowel de retailmarkt als foodserviceklanten in binnen- en buitenland. En daar zijn we trots op.
Hollandse Nieuwe haring recept met avocado en peper op een volkoren cracker met citroen
26 mei 2025
Hollandse Nieuwe is al jaren een favoriet op de Nederlandse menukaart. Traditioneel geserveerd met uitjes en zuur, maar deze vetrijke vis leent zich voor nog veel meer creatieve combinaties. En dat is goed nieuws voor wie op zoek is naar gezonde én verrassende gerechten met vis.
Bord hollandse nieuwe haring met ui en zuur van visleverancier Seven Seas International
19 mei 2025
Niet elke haring mag zomaar Hollandse Nieuwe heten. De benaming is sinds 2016 beschermd onder het Europese keurmerk Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Dit betekent dat de haring moet voldoen aan specifieke eisen, zowel qua vangstperiode als bereidingswijze.
15 mei 2025
Ontdek hoe Seven Seas International topkwaliteit Hollandse Nieuwe levert: ambacht, betrouwbaarheid en internationale productie in één.
Meer Posts