Griet

Vis van de maand december

Tonijn MSC Seven Seas

De griet is een straalvinnige platvis en familie van de tarbot. De vorm van deze vis is plat en bijna rond en past zich qua kleur aan de omgeving aan.


De Griet, ook wel de Scophtalmus rhombus wordt tot max. 75 cm lang en kan 6 jaar oud. Deze platvis leeft in het noordelijkste deel van de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Middellandse zee. In de Atlantische Oceaan en de Middelandse Zee wordt er niet specifiek op griet gevist maar is het een nevenvangst van schol en tong.


Griet kan je bakken, grillen, stoven, frituren en gebruiken bij visfondues. Griet bereid je op dezelfde manier als een tarbot. Opvallend is, dat de rugzijde van de griet meer vlees bevat dan de buikzijde.


Bron: Visbureau.nl


Wij hebben voor jullie een lekker recept met Griet opgezocht:


Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 hele griet
  • 5 ansjovisfilets
  • 600 g minikrieltjes
  • 400 g bladspinazie
  • 70 g roomboter
  • 10 - 15 blaadjes verse salie
  • olijfolie
  • peper en zout
  • ½ citroen, in dunne plakjes
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 3 cm gemberwortel, geraspt
  • 1 rode peper zonder zaadjes, fijngehakt
  • 1 bosuitje, fijngehakt

Recept van visrecepten.nl

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schep de minikrieltjes om met wat olijfolie en peper en zout en doe ze in een ruime ovenschaal. Bak ze 20 minuten.
  3. Smelt de boter, laat op laag vuur bruin worden en bak 10 blaadjes salie knapperig. Haal uit de pan en laat uitlekken.
  4. Voeg de ansjovis en de rest van de fijngesneden salie toe aan de boter en laat pruttelen tot de ansjovis uit elkaar valt. Schep de ansjovisboter in een kommetje en zet apart. Maak de pan niet schoon.
  5. Leg de griet op de aardappels en schep er een eetlepel van de ansjovisboter overheen.
  6. Bak de griet 20 minuten in de oven.
  7. Laat de spinazie in de pan van de ansjovisboter slinken en bestrooi met peper en zout.
  8. Haal de griet uit de oven, verdeel de spinazie en ansjovisboter erover en bestrooi met de knapperige salieblaadjes.

Op de hoogte blijven?

Wordt lid van onze nieuwsbrief.

Bij Seven Seas International werken we met ASC, MSC en IFS gecertificeerde vis. Lees hoe deze keurme
10 november 2025
Nederlanders en hun visconsumptie: trends, topsoorten en duurzame keuzes.
4 november 2025
Seven Seas International is al meer dan 100 jaar actief in de visbranche. Een indrukwekkende geschiedenis in een dynamische markt.
door Philip de Graaf 6 oktober 2025
Seven Seas International behaalt opnieuw de IFS Food Higher Level-certificering. Een bevestiging van onze continue focus op kwaliteit, voedselveiligheid en ketentransparantie.
Diverse visproducten gepresenteerd als amuse en buffetonderdeel
4 augustus 2025
Visoplossingen op maat voor professionals. Snel geleverd, ambachtelijk geproduceerd, perfect voor foodservice en grootverbruik.
28 juli 2025
Lees hoe Seven Seas International duurzame visproducten levert dankzij MSC, ASC en een eigen zonnepanelenpark. Voor een toekomstbestendige vissector.
23 juli 2025
Ontdek hoe onze vakmensen bijdragen aan constante kwaliteit in visproducten voor retail en foodservice. Meer dan 120 specialisten, elke dag actief.
Meer berichten