Poon

Vis van de maand augustus

Tonijn MSC Seven Seas

Augustus is de maand van de Poon (Chelidonichthys cuculus, C. lucerna).


De Poon komt van origine voor in de Middellandse Zee, maar hij laat zich ook in Het Kanaal en in de Noordzee zien. Er zijn twee soorten: De Engelse poon en de rode poon. Als de vissen in gevaar zijn, maken ze een knorrend geluid door hun zwemblaas te laten trillen in de hoop tegenstanders af te schrikken. Ze worden ook wel ‘knorhanen’ genoemd. Dit visje heeft een fijne, zoet-garnaalachtig smaak. De poon kan goed worden gestoofd, gebakken of gerookt.


We hebben een heerlijk recept opgezocht voor het bereiden van de vis van de maand.

Ingrediënten voor 4 personen:

• 600 g rode poon, filet, met vel

• 1 kleine pompoen

• 1 teentje knoflook

• 2 el gehakte peterselie

• 2 el broodkruim

• 2 el amandelschilfers

• 2 el olijfolie

• peper en zout

• boter en olijfolie, om te bakken

• 100 g rucola

  1. Snij de pompoen in plakjes, verwijder de zaden, maar laat de schil eraan. Leg de plakjes pompoen op een ovenplaat met bakpapier.
  2. Maak een mengeling van de gehakte peterselie, gesnipperd teentje knoflook, het broodkruim en de amandelschilfers, roer er olijfolie door en breng verder op smaak met peper en zout. Strooi deze crumble over de pompoen en zet gedurende 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
  3. Dep ondertussen de rode poonfilets goed droog. Bak ze krokant in wat boter en olijfolie, eerst op de velkant. Draai na 3 minuten om en bak ook de andere kant. Kruid dan pas met peper en zout. 
  4. Spoel de rucola af.
  5. Leg de vis en de plakjes pompoen op de borden en werk af met de rucola. Lekker met puree.

Bron: Lekker van bij ons. 


Op de hoogte blijven?

Wordt lid van onze nieuwsbrief.

Vers gevangen Hollandse Nieuwe. Romig, stevig en topkwaliteit. Levering aan retail en foodservice
10 juni 2025
De eerste Hollandse Nieuwe van het seizoen is binnen! Lees waarom deze vangst van topkwaliteit is en wat wij voor jouw viswinkel of supermarkt kunnen betekenen.
SevenSeas, Hollandse Nieuwe, rondleiding, proeverij, Bunschoten-Spakenburg, Haring
28 mei 2025
Benieuwd hoe wij haring van topkwaliteit produceren? We nodigen je graag uit op onze locatie voor een vrijblijvende rondleiding mét haringproeverij.
vacature alert, Sevenseas, marketing, sales
27 mei 2025
Bij Seven Seas International – onderdeel van de Koelewijn Group – draait alles om vakmanschap, innovatie en natuurlijk: vis van topkwaliteit. Al meer dan 100 jaar zijn we wereldwijd actief in de internationale vishandel. We produceren een breed assortiment aan duurzame visproducten voor zowel de retailmarkt als foodserviceklanten in binnen- en buitenland. En daar zijn we trots op.
Hollandse Nieuwe haring recept met avocado en peper op een volkoren cracker met citroen
26 mei 2025
Hollandse Nieuwe is al jaren een favoriet op de Nederlandse menukaart. Traditioneel geserveerd met uitjes en zuur, maar deze vetrijke vis leent zich voor nog veel meer creatieve combinaties. En dat is goed nieuws voor wie op zoek is naar gezonde én verrassende gerechten met vis.
Bord hollandse nieuwe haring met ui en zuur van visleverancier Seven Seas International
19 mei 2025
Niet elke haring mag zomaar Hollandse Nieuwe heten. De benaming is sinds 2016 beschermd onder het Europese keurmerk Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Dit betekent dat de haring moet voldoen aan specifieke eisen, zowel qua vangstperiode als bereidingswijze.
15 mei 2025
Ontdek hoe Seven Seas International topkwaliteit Hollandse Nieuwe levert: ambacht, betrouwbaarheid en internationale productie in één.
Meer Posts